25 Ocak 2013 Cuma

beyaz lahana diyeti - ibrahim saraçoğlu

• Kadınların arasında lahana çorbası olarak tanınan bu sebze çorbalı diyet, mucizevi bir şekilde bir haftada tam 8 kilo vermenizi sağlıyor! • Bazı diyetisyenler bu kadar kısa zamanda kilo verilmesine karşı olsa da henüz hiç bir diyet uzmanı bukadar kısa sürede kilo verdiren bu diyetten kadınları vazgeçiremiyor. Bu diyeti yapacaksanız kendinizi çok fazla yormamaya, bol su içmeya ve ekstra vitamin almaya dikkat etmelisiniz. Lahana nasıl zayıflatıyor? • Beyaz lahananın `aquaretik` özelliği vardır. Yani; bitkiler genellikle diüretik oldukları için vücuttan hem su hem tuz atarken, beyaz lahana ise tuz dengesini bozmadan yalnız su atar. • Bu da vereceğiniz kiloların kalıcı olmasına yardım eder. Menopoz ve regl dönemlerinde değişen hormon dengesizliği için beyaz lahana kürü mükemmel bir takviye olabilir. Uyarı: Emziren annelerin bebeğiniz sütten kesilmeden zayıflama kürü veya benzeri kürleri uygulamaları sakıncalıdır. Lahana diyeti için Özel çorba tarifi :

20 Ocak 2013 Pazar

Hürrem Diyeti

DİYET LİSTESİ: KAHVALTI Güne başlarken enerji sağlayacak kepeğinden ayrılmamış tahıl, yulaf ezmesi, müsli, kepekli ekmek gibi tok tutmayı sağlayacak protein; süt-yoğurt-sürme peynirlor peyniri-dil peyniri salatalık-domates-yeşillik ve yanında çay. ÖĞLE YEMEĞİ Hindi eti-tonbalığı-tavuk, yağsız peynir-yeşillikler marul-sivri biber veya kepekli pirinç pilavı-bulgur pilavı-domates soslu kepekli makarna yanında yoğurt veya sebze-tahıl-baklagil ilave edilmiş salatalar veya sebzeli omlet ve yanında ayran. AKŞAM YEMEĞİ Yağsız biftek, hindi, balık, lifli, düşük glisemik indeksli sebzeler; kabak-brokoli ıspanak-karnabahar yoğurt veya sebze çorbası veya salata-yoğurt.

10 Ocak 2013 Perşembe

SAÇ İLACI PROPECIA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLEr


Bütün dünyada saç dökülmesine karşı en çok kullanılan ilaçlardan biri olan Propecia, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından saç dökülmesi tedavisi için onaylanmış 2 ilaçtan biridir. Ağızdan alınan 1 mg'lık haplar şeklinde satılır. Propecia bizde reçetesiz olarak satılsa da ABD gibi bir çok ülkede reçeteyle satılmaktadır.
Saç ilacı Propecia'nın 1 senelik istikrarlı kullanımı sonunda erkeklerin yüzde 50'sinde, 2 senelik istikrarlı kullanım sonundaysa yüzde 66'sında yeniden saç çıkarttığı gözlenmiş.
Genel olarak, istikrarlı Propecia kullanan erkeklerin yüzde 85 kadarının tedavi süresince daha çok saç dökülmesi yaşamadığı, olan saçların korunduğu gözlenmiş.
Propecia'da en sık rastlanan yan tesirler, bildirildiğine göre, ilacı kullanan erkeklerin yüzde 2'sinden azında cinsel isteklerde azalma ya da sperm sayısında azalma görülmüş. Ne var ki, Propecia hakkında yapılan klinik testler sırasında, ilaç yerine plasebo (su) verilen deneklerde de aynı şikayetlerin aynı oranda görüldüğü bildiriliyor.
PROPECIA'NIN ÖZELLİKLERİ

Tedavi tipi: Alfa 5 Redüktaze Enzimi İnhibitorü (Önleyicisi)

Temini: ABD gibi ülkelerde erkeklere reçeteyle satılıyor.

Klinik Sonuçları: 1 senelik istikrarlı kullanımın sonunda saç dökülmesinden muzdarip deneklerin % 48 'inde, 2 senelik kullanımın sonunda da % 66 'sında orta ile yoğun arası miktarda yeniden saç çıkarttığı görülmüş. Bu testler sırasında ilaç yerine Plasebo (su) verilen deneklerin ilk senenin sonunda da, ikinci senenin sonunda da % 7'sinde yeni baştan  saç çıktığı gözlenmiş.

Gözlenen Sonuçlar: Klinik testlerde  alınan neticeleri destekler yönde.  Propecia terapisinin aynı anda % 2'lik veya % 5'lik Rogaine/Minoxidil kullanımıyla takviyesi  halinde, daha da iyi netice alınabilir.

Yan Etkiler: Kullanıcıların % 2'sinde veya daha da cinsel eğilimlerde azalma, sperm sayısında azalma veya daha az duyarlılık.
Kaynak:    www.regrowth.com
Propecia Tedavisi Kimler İçindir?

Propecia tedavisi, sadece 18 yaş üstü erkeklerin kullanımı içindir.

Propecia Ne İçin Kullanılır?

Propecia'nın öncelikli amacı, saç dökülmesine son vermek ve kalan saçı korumaktır.

Klinik testlerde, deneklerin % 60'ından fazlasında yeni baştan saç çıkarttırdığı, fakat bunların yalnızca % 42'sinin saçlarında gözle farkedilebilir bir çoğalma gösterdiği bildirilmekte.
Propecia, yaygın olarak saç dökülmesini durdurmak isteyen daha genç erkekler tarafından kullanılmakta ve işe de yaramakta.
Bundan başka şiddetli saç dökülmesinden muzdarip erkekler tarafından da, % 2'lik ve % 5'lik Minoxidil ile bir arada tamamlayıcı bir iyileştirmenin parçası olarak da yaygın olarak kullanılıyor.


Propecia'ya Ait Klinik İstatistikler:

Propecia Verilen Denekler                          Plasebo (Su) Verilen Denekler

 % 17'sinde yeni saç çıkmış                                       % 7'sinde yeni saç çıktığı gözlenmiş

 % 66'sında olan saçlar korunmuş                              % 30'unda olan saçlar korunmuş % 1'inde gözle görünür saç dökülmesi devam etmiş   % 33'ünde gözle görünür saç                                              dökülmesi devam


Propecia Saç Dökülmesine Karşı Nasıl Etki Eder?

Tipik bir yetişkin erkeğin damarlarındaki testosteron hormonu, normalde alfa-5 redüktaze ismi verilen bir enzimle birleşir. Testosteron ve alfa-5 redüktaze arasında meydana gelen bu etkileşim sonucunda, Dehidrotestosteron (DHT) adıyla bilinen daha kuvvetli bir erkeklik hormonu oluşur.
DHT, cenin meydana gelmesi sırasında sağlıklı üreme organı gelişiminde, ergenlik sırasındaysa  ikincil erkeklik karakteristiklerinin sağlıklı gelişiminde başlıca rol oynar.

Bir erkeğin saçları dökülmeye başladığında, kalıtsal olarak programlanmış, belli saç foliküllerinde DHT alıcı hazneleri gelişmeye başlar. Bu her erkekte olmaz, yalnızca kalıtsal yatkınlığı olan yani ailede erkek tipi saç dökülmesi, erkek tipi kellik olan kişilerde olur. Androgenetik alopesi de denilen erkek tipi kellik, anne tarafından genlerle aktarılır. (Androgenetik Alopesi, erkek tipi saç dökülmesi ve erkek tipi kellik, daha çok erkeklerde görülen ve ırsi olan saç dökülmesi çeşidine verilen değişik isimlerdir.
DHT de, belli saç köklerinde oluşan DHT alıcısı haznelere yapışarak, bu saç foliküllerine vücuda yabancı nesneler gibi davranmaya, yani saldırmaya başlar.
Bu kimyevi değişim, sadece saçı etkilemekle kalmaz, saçlı deride yağlanma, kaşıntı, kızarıklık da yapabilir. Bu arada, DHT'nin saldırısı altındaki saç kökü küçülmeye ve yıllar içinde sağlıksız saç çıkarmaya  başlar.

Propecia alındığında, sistemde DHT oluşumunu engellemek üzere faaliyete geçer. Bir kaç ayın sonunda, kandaki genel DHT oranları sınırlanarak, DHT'nin saç foliküllerine ilişkin zararlı tesirleri sona erer bu da saç kaybının durmasını sağlar.

Propecia Ne İçerir?

Propecia'da 1 mg Finasterid vardır. Sistemli bir DHT inhibitörü olan Finasterid'in 5 kat dozajı, 20 küsür senedir Proscar ismiyle Prostat Bezi Büyümesi tedavisinde  kullanılmaktadır.

Propecia'nın Yan Etkileri

Bu tedavinin en iyi yanı, nasıl tolere ettiğinizi anlamak için 1 ay süreyle onu kullandıktan sonra, herhangi bir problem farkedip bırakmak isterseniz, kendinize bir zarar vermeden bırakabiliyor olmanız.
Yan etki yaşayanlar da, bu çeşit etkilerin tedavinin başında, sisteminiz ilaca uygunluk sağlarken, çok sık görülebildiğini, ve karakteristik olarak bir kaç aydan sonra yok olduğunu bilmelisiniz.

Karaciğer sorunu olanların, Propecia kullanmaya başlamadan önce kesinlikle doktora başvurmaları çok önemlidir çünkü Propecia, karaciğerde metabolize olunur.

Propecia'nın Doğru Kullanımı

Dökülen saçların yerine yenisini çıkartmaktan çok, saç dökülmesine son vermek için önerilen Propecia, istisnasız mutlaka, 1 mg'lık günlük dozlar halindeki haplar şeklinde kullanılmalıdır. Bir çok kişi dozları kendilerine göre düzenlemekten, gün atlamaktan, iki katı doz almaktan, vb. söz etse de bu kullanım şekillerinin saçlarınıza hiç bir fayda sağlamayıp, aksine vücudunuza daha çok zarar vereceğini mutlaka bilmelisiniz.
Propecia doğrudan hormonlar üzerinde etkili bir ilaçtır. Hormonlar da birbirleriyle bütün halinde işleyen son derece duyarlı kimyasallardır. Bu sebeple istikrarlı  bir günlük doz, istikrarlı bir hormonal ortam yaratıp, biyolojinizin düzen içinde olmasını sağlar.

Propecia'nın Yanında Nizoral Gibi Bir Şampuan

Çok az insan, Amerikan Gıda ve İlaç Bürosu (FDA) tarafından gerçekleştirilen Propecia klinik testlerinde bütün katılımcı deneklere Propecia'nın yanında Nizoral gibi bir şampuanın da istikrarlı olarak kullandırıldığını bilir. Bunun deneklerden istenmesinin sebebi, kelleşme süreci sebebiyle artan Sebum üretiminin, kızarıklıkların ve tahrişlerin herhangi bir tedavinin tesirini sınırlandırabiliyor olması.

Bu sebeple, Propecia ihtiva eden  bir tedavide Nizoral, vb. bir şampuanın da kullanılması kuvvetle önerilmektedir. Propecia tedavisinden mümkün olan maksimum yararı alabilmek için Nizoral veya benzer çeşitte bir şampuanı, 3 günde bir, kendi şampuanınızla dönüşümlü olarak kullanmalısınız.

www.hairlosstalk.com'dan çevrilmiştir.

3 Ocak 2013 Perşembe

Finasterid (Propecia/ Proscar) Hakkındaki Gerçekler-finasterid kullananlar


Propecia, Finasterid isimli ilacın piyasa adıdır. Aynı ilaç Proscar ismiyle de satılmaktadır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi için kabul edilmiş ilk ilaçtır.
Merck İlaç Firması tarafından geliştirilen ve geçmişte erkeklerde prostat bezi büyümesini tedavi için kullanılan Propecia, 1997 senesinde saç dökülmesine karşı kullanılmak üzere FDA tarafından onaylandı.

Propecia nasıl etki ediyor?
Tıp dilinde androjenetik alopesi ismi verilen erkek tipi saç dökülmesine erkeklik hormonları ve ırsi etkenler aslında genler sebep oluyor.
Daha önceki makalelerde detaylı olarak aktardığımız gibi, 5-alfa reduktase isimli enzim, erkeklik hormonu testosteronu, Dehidrotestosteron (DHT) ismi verilen bir bambaşka erkeklik hormonuna çeviriyor. Genetik yatkınlığı olan insanlarda saç dökülmesine sebep olduğuna inanılan DHT, saç folikülünü minyatürize ederek sağlıklı saç uzamasını önlüyor.
Propecia ise, 5-alfa reduktase enzimini bloke ederek kandaki DHT oranlarının aşağı inmesini sağlıyor. Bu da saçın uzama fazını tekrar normale çevirerek, saç dökülmesini durduruyor. Propecia'nın bir kazancı, yalnızca söz konusu hormonu hedef aldığı için başka hormonlarda istenmeyen farklılaşmalara yol açmıyor olması.

Propecia'nın (Finasterid) Yan Etkileri:
Erkek tipi saç dökülmesini önlemede bilinen en etkili tedavi yollarından biri olan Propecia'nın (Proscar) yan etkileri mevzusunda tartışmalar şimdiye dek sürüyor. İlacın üretici firması Merck'in kendi resmi web sitesi www.propecia.com'da Propecia'nın yan etkileriyle alakalı şunlar yazıyor:

"Propecia için yapılan klinik incelemelerde, ilacın oldukça iyi tolere edilebildiği gözlenmiştir. Erkeklerin yüzde 98'inde hiç bir yan etki görülmemiştir. Çok az sayıda erkek  (% 1.8) cinsel isteklerde azalma, sperm sayısında azalma gibi bazı yan etkiler yaşadıklarını bildirmişlerdir. Erkeklerin yüzde 1.3'ü de ereksiyon zorluğu yaşadıklarını rapor etmişler. İlacı kullanmayı kestikten sonra bu şikayetlerin de ortadan kalktığı saptanmıştır."




Merck her ne kadar buna benzer dese de, internette biraz irdeleme yapanlar, Finasterid yüzünden Propecia'nın sebep olduğu cinsel rahatsızlıklardan şikayetçi olanların sayısının hiç de küçümsenecek gibi olmadığını görebiliyor.
Sadece, bu ilacı geçmişte kullanıp bırakmış olmalarına rağmen hala yan etkilerini atlatamayan insanların üye olabildiği Finasterid (Propecia) Side Effects (Finasterid/Propecia Yan Etkileri) isimli bir Yahoo Grubu dahi mevcut: www.PropeciaSideEffects.com. 2003 senesinden bu yana var olan bu grubun üyelerine bakarak, Propecia'nın kalıcı yan etkileri arasında cinsel problemler, konsantrasyon güçlüğü, üreme organlarında sancı, memelerde büyüme ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı görülebiliyor. Grubun internet sayfasında şunun gibi deniliyor:


"Yan etkiler çoğunlukla Propecia ya da Proscar'ı bıraktıktan sonraki bir kaç gün veya bir kaç hafta içinde ortadan kalkıyor. Fakat bazı talihsiz erkeklerde bu yan etkiler aylar, yıllar boyunca sürüyor, üstüne üstelik belki de kalıcı olabiliyor."




Öte yandan, Propecia'nın "tanınan" yan etkileri arasında yer verilmese de, kimi kullanıcılar alınlarında siyah lekeler oluştuğunu ve yüz derilerinde genel olarak bir yağlanma farkettiklerini açıklamışlar. İki birey, Propecia kullanmayı kestikten 6 ay sonra hala yüzlerinde başlayan Akne'nin devam ettiğini, bir bireyde aradan 3 sene geçmesine rağmen aknenin geçmediğini bildirmiş.


Kadınlar ve Çocuklar İçin Çok Riskli
Dikkat: Propecia, erkek bebeklerin cinsel organlarında doğuştan bozukluklara yol açabileceği için bayanlar tarafından kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Kadınların ve çocukların kesinlikle Propecia kullanmaması gerekmektedir. Gebe bayanlar veya ileride hamile kalabilecek bayanların bu ilaca dokunmaları dahi sakıncalıdır, çünkü ilacın erkek bebeklerde doğuştan bozukluklara yol açabildiği bilinmektedir.

Propecia kullanmaya başlamadan hekiminize bildirmeniz gereken durumlar:
Prostat Specific Antigen (PSA) için kan tahlili yaptırmanız gerekiyorsa, Propecia'nın tahlil neticelerini etkileyeceğini bilmelisiniz.
Karaciğer Hastalıkları- Bunun gibi bir tedavi görüyorsanız, tedavi süresince daha düşük dozda Propecia almanız ya da hekim denetimi altında almanız gerekebilir.

Propecia Üzerine Genel Notlar:
İlacı bir gün almazsanız, atladığınız ilaç yerine fazladan bir tablet daha almayın. Propecia'nın günde 1 adetten fazla alınması kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Dökülmenin durması ya da uzayan saçlarda çoğalma gibi olumlu kimi belirtiler görmeye başlamadan evvel ilacı 3 ay veya daha uzun müddet istikrarlı kullanmanız gerekebilir.
Şayet 12 ay istikrarlı kullanıp da hiçbir değişiklik farketmezseniz, büyük ihtimalle ondan sonra da görmezsiniz.
Azami yarar görmek için istikrarlı olarak kullanmanız gerekiyor. İlacı bırakırsanız, büyük ihtimalle 12 ay süresince çıkan saçlarınızı da kaybedersiniz.
Her tableti dolu bir bardak suyla beraberce için.
18 yaşın altındakiler tarafından mutlaka kullanılmaması gereklidir.
Bayanlar tarafından mutlaka kullanılmamalıdır- bebeklerde doğuştan sakatlıklara sebep olabiliyor.
Bayanların ezilmiş ya da bölünmüş Propecia tabletlerine de dokunmaması gereklidir. İlaç deri yoluyla da vücuda sızabiliyor. Büsbütün haldeki Propecia tabletleri, bunu durdurmak maksadıyla geçirgen olmayan bir film tabakasıyla kaplanmıştır