10 Ocak 2013 Perşembe

SAÇ İLACI PROPECIA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLEr


Bütün dünyada saç dökülmesine karşı en çok kullanılan ilaçlardan biri olan Propecia, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından saç dökülmesi tedavisi için onaylanmış 2 ilaçtan biridir. Ağızdan alınan 1 mg'lık haplar şeklinde satılır. Propecia bizde reçetesiz olarak satılsa da ABD gibi bir çok ülkede reçeteyle satılmaktadır.
Saç ilacı Propecia'nın 1 senelik istikrarlı kullanımı sonunda erkeklerin yüzde 50'sinde, 2 senelik istikrarlı kullanım sonundaysa yüzde 66'sında yeniden saç çıkarttığı gözlenmiş.
Genel olarak, istikrarlı Propecia kullanan erkeklerin yüzde 85 kadarının tedavi süresince daha çok saç dökülmesi yaşamadığı, olan saçların korunduğu gözlenmiş.
Propecia'da en sık rastlanan yan tesirler, bildirildiğine göre, ilacı kullanan erkeklerin yüzde 2'sinden azında cinsel isteklerde azalma ya da sperm sayısında azalma görülmüş. Ne var ki, Propecia hakkında yapılan klinik testler sırasında, ilaç yerine plasebo (su) verilen deneklerde de aynı şikayetlerin aynı oranda görüldüğü bildiriliyor.
PROPECIA'NIN ÖZELLİKLERİ

Tedavi tipi: Alfa 5 Redüktaze Enzimi İnhibitorü (Önleyicisi)

Temini: ABD gibi ülkelerde erkeklere reçeteyle satılıyor.

Klinik Sonuçları: 1 senelik istikrarlı kullanımın sonunda saç dökülmesinden muzdarip deneklerin % 48 'inde, 2 senelik kullanımın sonunda da % 66 'sında orta ile yoğun arası miktarda yeniden saç çıkarttığı görülmüş. Bu testler sırasında ilaç yerine Plasebo (su) verilen deneklerin ilk senenin sonunda da, ikinci senenin sonunda da % 7'sinde yeni baştan  saç çıktığı gözlenmiş.

Gözlenen Sonuçlar: Klinik testlerde  alınan neticeleri destekler yönde.  Propecia terapisinin aynı anda % 2'lik veya % 5'lik Rogaine/Minoxidil kullanımıyla takviyesi  halinde, daha da iyi netice alınabilir.

Yan Etkiler: Kullanıcıların % 2'sinde veya daha da cinsel eğilimlerde azalma, sperm sayısında azalma veya daha az duyarlılık.
Kaynak:    www.regrowth.com
Propecia Tedavisi Kimler İçindir?

Propecia tedavisi, sadece 18 yaş üstü erkeklerin kullanımı içindir.

Propecia Ne İçin Kullanılır?

Propecia'nın öncelikli amacı, saç dökülmesine son vermek ve kalan saçı korumaktır.

Klinik testlerde, deneklerin % 60'ından fazlasında yeni baştan saç çıkarttırdığı, fakat bunların yalnızca % 42'sinin saçlarında gözle farkedilebilir bir çoğalma gösterdiği bildirilmekte.
Propecia, yaygın olarak saç dökülmesini durdurmak isteyen daha genç erkekler tarafından kullanılmakta ve işe de yaramakta.
Bundan başka şiddetli saç dökülmesinden muzdarip erkekler tarafından da, % 2'lik ve % 5'lik Minoxidil ile bir arada tamamlayıcı bir iyileştirmenin parçası olarak da yaygın olarak kullanılıyor.


Propecia'ya Ait Klinik İstatistikler:

Propecia Verilen Denekler                          Plasebo (Su) Verilen Denekler

 % 17'sinde yeni saç çıkmış                                       % 7'sinde yeni saç çıktığı gözlenmiş

 % 66'sında olan saçlar korunmuş                              % 30'unda olan saçlar korunmuş % 1'inde gözle görünür saç dökülmesi devam etmiş   % 33'ünde gözle görünür saç                                              dökülmesi devam


Propecia Saç Dökülmesine Karşı Nasıl Etki Eder?

Tipik bir yetişkin erkeğin damarlarındaki testosteron hormonu, normalde alfa-5 redüktaze ismi verilen bir enzimle birleşir. Testosteron ve alfa-5 redüktaze arasında meydana gelen bu etkileşim sonucunda, Dehidrotestosteron (DHT) adıyla bilinen daha kuvvetli bir erkeklik hormonu oluşur.
DHT, cenin meydana gelmesi sırasında sağlıklı üreme organı gelişiminde, ergenlik sırasındaysa  ikincil erkeklik karakteristiklerinin sağlıklı gelişiminde başlıca rol oynar.

Bir erkeğin saçları dökülmeye başladığında, kalıtsal olarak programlanmış, belli saç foliküllerinde DHT alıcı hazneleri gelişmeye başlar. Bu her erkekte olmaz, yalnızca kalıtsal yatkınlığı olan yani ailede erkek tipi saç dökülmesi, erkek tipi kellik olan kişilerde olur. Androgenetik alopesi de denilen erkek tipi kellik, anne tarafından genlerle aktarılır. (Androgenetik Alopesi, erkek tipi saç dökülmesi ve erkek tipi kellik, daha çok erkeklerde görülen ve ırsi olan saç dökülmesi çeşidine verilen değişik isimlerdir.
DHT de, belli saç köklerinde oluşan DHT alıcısı haznelere yapışarak, bu saç foliküllerine vücuda yabancı nesneler gibi davranmaya, yani saldırmaya başlar.
Bu kimyevi değişim, sadece saçı etkilemekle kalmaz, saçlı deride yağlanma, kaşıntı, kızarıklık da yapabilir. Bu arada, DHT'nin saldırısı altındaki saç kökü küçülmeye ve yıllar içinde sağlıksız saç çıkarmaya  başlar.

Propecia alındığında, sistemde DHT oluşumunu engellemek üzere faaliyete geçer. Bir kaç ayın sonunda, kandaki genel DHT oranları sınırlanarak, DHT'nin saç foliküllerine ilişkin zararlı tesirleri sona erer bu da saç kaybının durmasını sağlar.

Propecia Ne İçerir?

Propecia'da 1 mg Finasterid vardır. Sistemli bir DHT inhibitörü olan Finasterid'in 5 kat dozajı, 20 küsür senedir Proscar ismiyle Prostat Bezi Büyümesi tedavisinde  kullanılmaktadır.

Propecia'nın Yan Etkileri

Bu tedavinin en iyi yanı, nasıl tolere ettiğinizi anlamak için 1 ay süreyle onu kullandıktan sonra, herhangi bir problem farkedip bırakmak isterseniz, kendinize bir zarar vermeden bırakabiliyor olmanız.
Yan etki yaşayanlar da, bu çeşit etkilerin tedavinin başında, sisteminiz ilaca uygunluk sağlarken, çok sık görülebildiğini, ve karakteristik olarak bir kaç aydan sonra yok olduğunu bilmelisiniz.

Karaciğer sorunu olanların, Propecia kullanmaya başlamadan önce kesinlikle doktora başvurmaları çok önemlidir çünkü Propecia, karaciğerde metabolize olunur.

Propecia'nın Doğru Kullanımı

Dökülen saçların yerine yenisini çıkartmaktan çok, saç dökülmesine son vermek için önerilen Propecia, istisnasız mutlaka, 1 mg'lık günlük dozlar halindeki haplar şeklinde kullanılmalıdır. Bir çok kişi dozları kendilerine göre düzenlemekten, gün atlamaktan, iki katı doz almaktan, vb. söz etse de bu kullanım şekillerinin saçlarınıza hiç bir fayda sağlamayıp, aksine vücudunuza daha çok zarar vereceğini mutlaka bilmelisiniz.
Propecia doğrudan hormonlar üzerinde etkili bir ilaçtır. Hormonlar da birbirleriyle bütün halinde işleyen son derece duyarlı kimyasallardır. Bu sebeple istikrarlı  bir günlük doz, istikrarlı bir hormonal ortam yaratıp, biyolojinizin düzen içinde olmasını sağlar.

Propecia'nın Yanında Nizoral Gibi Bir Şampuan

Çok az insan, Amerikan Gıda ve İlaç Bürosu (FDA) tarafından gerçekleştirilen Propecia klinik testlerinde bütün katılımcı deneklere Propecia'nın yanında Nizoral gibi bir şampuanın da istikrarlı olarak kullandırıldığını bilir. Bunun deneklerden istenmesinin sebebi, kelleşme süreci sebebiyle artan Sebum üretiminin, kızarıklıkların ve tahrişlerin herhangi bir tedavinin tesirini sınırlandırabiliyor olması.

Bu sebeple, Propecia ihtiva eden  bir tedavide Nizoral, vb. bir şampuanın da kullanılması kuvvetle önerilmektedir. Propecia tedavisinden mümkün olan maksimum yararı alabilmek için Nizoral veya benzer çeşitte bir şampuanı, 3 günde bir, kendi şampuanınızla dönüşümlü olarak kullanmalısınız.

www.hairlosstalk.com'dan çevrilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder