Havaların soğumasıyla beraber grip hastalığı konusundaki uyarılar da
başladı. Bu uyarıcılar kervanına biz de katılalım... Grip, sonbahar ve kış
aylarında salgınlar yapan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Hastayı yatağa düşürecek şiddette şikayetlerle seyreden grip, 40 dereceye varan
yüksek ateş, genel vücut kırgınlığı, şiddetli bel, eklem ve kas, baş ağrısı ve
aşırı halsizliğe yol açar. Buna ek olarak burun tıkanıklığı olmadan akıntı ile
kuru ve uzun süreli öksürük görülür.
Soğuk algınlığı, nezle, öksürük ve grip gibi rahatsızlıkların arttığı bu
mevsimde, vücut direncini doğal yollardan artıracak ve enfeksiyonlarla
mücadelede vücuda yardımcı olacak bir beslenme şekli uygulamalıyız. Bunun için
özellikle C ve E vitamini yönünden zengin besinlere ağırlık vermeliyiz.
C vitamini; soğuk algınlığına karşı vücut direncini artıran güçlü bir antioksidanlar
içermektedir. Bu nedenle C vitamininin bol bulunduğu limon, portakal, domates,
maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, yeşil
pancar yaprağı, kuşkonmaz, fasulye, bakla, bamya, turp, tere otu, taze soğan,
börülce, bezelye, sarımsak, pırasa, pazı, yer elması, karpuz, çilek, ayva, elma
ve muz gibi sebze ve meyveler bol bol tüketilmelidir.
E vitamini de, güçlü bir antioksidandır ve C vitamininin etkisini artırır.
Sebze yağları, hububatlar, hurma, marul, sığır eti, tereyağı, ceviz, yer
fıstığı, yumurta sarısı, balık, kasaplık hayvanların iç organları E vitamini
yönünden zengin besinlerdir.
Şifalı formüller
Gribe ve soğuk algınlığına
karşı kolayca uygulayabileceği şifalı formüllerden de yararlanabilirsiniz. İşte
bunlardan birkaçı:
* Bir litre suya bir kahve fincanı kuru papatya, bir çorba kaşığı nane ve bir
çorba kaşığı kekik konur. 10-15 dakika kaynatılır. Kaynama sırasında çıkan
buharı solunur. Demlendikten sonra süzülür. Elde edilen çay, sabah, öğle ve
akşam olmak üzere günde 3 defa sıcak sıcak içilir. Gerekirse şeker veya balla
tatlandırılabilir.
* Her öğlen, bir tane mandalina, kabuğu soyulmadan fırında pişirilir.
Soyulmadan, sıcak sıcak yenir.
* 4 bardak suya 3 çorba kaşığı kuru nane ve bir limonun kabukları konur.
Kaynatılıp süzülür. Günde 3 kere birer su bardağı sıcak sıcak içilir.
0 yorum:
Yorum Gönder