13 Temmuz 2013 Cumartesi

Kollar ve bacakların görevleri nelerdir


İnsanların iki kolu ve iki bacağı vardır. Bacaklar hareket etme(yürümek, koşmak) kolları ise araçları tutma ve kullanma işlevlerini görürler. Her kol ve bacağın ucunda beş tane parmak bulunur. El parmakları özellikle iyi gelişmiştir ve karışık işlemleri yapabilme kabiliyetine sahiptirler. Kol ve bacak kemiklerine, göğüs ve havsala kuşaklarına bağlı olan sayısız kas demeti kol ve bacakların oynak organlar olmalarını sağlar. Göğüs ve havsala kuşakları sırt ile kol ve bacaklar arasında bir bağlantı oluşturur. Kol ve bacak kemikleri hem birbirlerine, hem de göğüs ve havsala kuşaklarına oynak eklemler ile bağlanmışlardır.

Koordinasyon sonradan edinilen bir beceridir. Bir şeyi tutmaya çalışan bir bebeğin beceriksizliğine bakarsak, basit bir iş yapabilmek için bile ne kadar çok sayıda değişik harekete ve ne kadar çok miktarda bilginin beyine gitmesine gerek olduğunu anlayabiliriz. Beyin ve duyularımız evrim sürecinde koordinasyon için inanılmaz bir yetenek geliştirmiştir.
Basit bir işlem gibi görünen yazı yazmak bile aslında zor bir yetenekdir. Fakat yıllarca süren bir uygulama sonucu çabuk ve düşünmeden yazma yeteneğine sahip olabiliriz. Piyano çalmak yazı yazmaktan daha basit kol ve el hareketleri gerektirir. Fakat daha hızlı hareket etmke gerektiği gibi kasların uyumlu çalışması ve yer belirlenmesi çok daha karmaşıktır. Bir topu yakalamak ise piyano çalmaktan çok daha fazla koordinasyon gerektirir, fakat bu da öğrenilebilir hatta bir refleks haline gelebilir. Bu tür karmaşık hareket becerilerinin kazanılması yıllar sürebilir. Önceleri hareketler yavaşça ve sürekli göz dikkati ile yapılırdı.
Yineleme sonucu bu hareketleri bakmadan, üstelik düşünmeden yapmayı öğreniriz. El ve kollarımızın böyle eşsiz oynak organlar olmalarının sebebi, en başta gözler ve gözlerle birlikte beyin işlevlerinin son derece gelişmiş olmasıdır. Örneğin kangurular da insanlar gibi yalnız iki ayakları üzerinde yürürler ve kolları başka işler yapmak için serbest kalır. Fakat kangurularda kollar gelişerek karmaşık işler yapabilecek özel organlar haline gelmemişlerdir. Bunun sebebi büyük olasılıkla gözleri başın her iki yanında bulunması ve beynin yeterince gelişmemiş olmasıdır.

Kol ve Bacakların Yapısı

Farklı işlevlerine karşın kol ve bacakların temel yapısı aynıdır. Kemikler birbirlerine hareket edebilecek şekilde bağlıdır ve eklem kapsülleri ile bağlar, eklemleri birbirine birleştirir. Kolun eklemleri bacağın eklemlerinden daha oynaktır. Kas demetleri kol ve bacak kemikleri ile göğüs ve kalça kuşaklarına kirişler ile bağlıdır. Kaslar çoğunlukla birbirlerine karşıt olarak hareket eden çiftler halindedir. Kaslardan biri, bir tarafa doğru yönelirken(bükme) diğeri ters tarafa yönelir (açma). Büyük atardamarlar kaslara kan taşır. Damarla karmaşık bir ağ şeklinde yayılıp, dokulardaki kılcal damarlarda son bulurlar. Kan toplardamarlarla geri döner, gereksiz doku sıvısı ise lenf damarları aracılığıyla süzülür. Lenf damarlarında enfeksiyonları önlemek için bir süzgeç görevleri yapan lenf bezleri bulunur. Deride, dokunma ve acı duyuları için sayısız duyu organı vardır. Kol ve bacaklardaki özel duyu hücreleri ise duruş duyusunu sağlarlar. Kol ve bacaklar ile deriden gelen işaretler sinir demetleri aracılığıyla merkez sinir sistemine iletilir. Motor (hareket) sinirler omurilikten kas demetlerine giderek, onları harekete geçirirler. El bileği ve ayak bileği birbirine bağ dokusu ile bağlı yedi küçük kemikten oluşmuştur. Ayak bileği, özellikle topuk ve aşık kemikleri son derece gelişmiştir. Ayak bileğinden sonra hemen hemen hareketsiz olan ayak tarağı gelir. Ayak tarağı ise eklemleri nedeniyle hareketli olan ayak parmağı kemiklerine bağlıdır. El bileği kemikleri kısmen hareketli olan el tarağına, el tarağıda el parmağı kemiklerine bağlıdır. Ayak ve el başparmaklarında iki, diğer parmaklarda ise üçer adet parmak kemiği bulunur. Parmak kemiklerinin eklemleri yalnızca bükme hareketine olanak verirler. Ancak el baş parmağı ile el tarağı arasındaki eklem çok daha fazla hareket yeteneği sağlar. Bu sebeple bir şey tutmak için başparmak diğer parmakların tümünün karşısına getirilebilir. Bu t.o bir baş parmağı olan hayvan maymundur. Parmak kemiklerinin hareketlerini denetleyen hemen hemen bütün kaslar kol ve bacakların alt kısımlarında bulunur. Bu kaslar bileklerden geçen kirişler aracılığıyla parmak kemiklerine ulaşırlar. 


Aşağıdaki kitaplar ilginizi çekebilir.linke tıklayın reklama geç deyin.


35 adet kişisel gelişim kitabı linki: Kişisel Gelişim Kitapları indir.rar

Osho zeka kitabı linki: osho-zeka kitabı indir.rar

Hafıza Teknikleriyle ingilizce öğrenme kitabı:  Hafiza-Teknikleriyle-ingilizce indir.rar

Haydar Dümen Cinsel Kültür Kitabı:Haydar Dümen Cinsel Kültür indir.rar

0 yorum:

Yorum Gönder