15 Mayıs 2013 Çarşamba

Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?


Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Ağız kanseri, dudakların üzerinde, ağzın içerisinde, gırtlak, bademcikler veya tükürük bezlerinin ardında meydana gelen iltihaplanmanın ve mikropların birikimi sonucu oluşan kanser çeşididir.
Erken teşhis edilmemesi durumunda, ameliyat, radyasyon terapisi ve kemoterapiye ihtiyaç duyulabilir. 5 yıl boyunca hayatta kalma oranı yüzde 50 olmakla birlikte, nadir de olsa ölümcül vakalar da meydana gelebilir. Tahminlerin netleştirilememesinin en büyük nedeni, belirtilerin net olarak ortaya çıkmamasıdır. Erken teşhis, hastalığın yok edilmesinde çok önemlidir ve teşhis sonrası tedavi de kısa sürelidir.
Ağız Kanseri’nin Belirtileri Nelerdir?
Ağız içinde veya çevresinde beyaz veya kırmızı renkli alanlar dikkati çeker, ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış tabakaların olması, ağızda veya boğazda tekrarlayan ve sürekli hale gelen aşırı kanamalar, seste boğukluk veya boğazda meydana gelen yutkunamama hissi, çiğneme ve yutkunma problemi, dil ve çene hareketlerinde aşırı zorlanma, yine dil ve çenede uyuşukluk, his kaybı, alt ve üst çenede meydana gelen şişlikler belli başlı belirtiler arasında yer almaktadır.
Ağız kanseri lezyonları başlangıç aşamasında ağrısızdır, kanser ilerleyen dönemlerde hızlanarak sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikayeti de artmaya ve şiddetlenmeye başlar. Kişinin kendine bir tanı koyması güç olabilir. Basit bir iltihap ya da ağrı olarak nitelendirilebilir. Bu sebeple düzenli olarak diş hekimi kontrolleri son derece önemlidir.
Tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerde bulunan Karsinojen maddeler ve şiddetli güneş ışığı altında kalma gibi faktörlerin, ağız kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Genetik bir hastalık olarak da nitelendirilebilir ancak bu durum istisna olarak kabul edilir.
Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Teşhis konulduktan sonra, ağız cerrahi ve diş hekimleri, her bir hastanın gereksinimlerine, bünyesine uygun bir tedavi planı ve metodu geliştirir. Genellikle ameliyat uygun görülmektedir, akabinde radyasyon ve kemoterapi işlemleri uygulanır. Bu terapilerin ağızda yaratabileceği değişikliklere ve aşina olan ve alanında uzman bir diş hekimine başvurmak dikkat edilecek hususlar arasında yer alır.
Radyasyon Terapisi: Radyasyon terapisi, birçok insanda ağızda tahriş, ağız kuruluğu, yutkunma güçlüğü ve tat değişikliklerine sebep olabilir. Fakat, radyasyon diş çürüklerini de aşırı derecede arttırır, bu sebeple özellikle radyasyon tedavisi aşamasında dişleriniz, diş etleriniz, ağız ve gırtlağınıza ayrıca özen göstermeniz gereklidir. Radyasyon tedavisi sorunlarında ve daha sonra karşılaşabileceğiniz ağız problemlerini kanser uzmanınız ve diş hekiminize düzenli olarak bildirmeniz gereklidir.

0 yorum:

Yorum Gönder