29 Mayıs 2013 Çarşamba

Sedasyon Nedir ?

Kullanılan sedatif ilaçlarla hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku halidir. Anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilen bir yöntemdir.
Pediatrik diş hekimliğinde sedasyon özellikle diş hekimi fobisi bulunan, diş tedavisine gerek yaş gerekse mental ve psikolojik olarak izin vermeyen çocuklarda uygulanan güvenli bir metotdur.
Hekimin uygulamış olduğu tedavi boyunca anestezi de aynı ortamda bulunur ve de sedasyon süreci anestezi uzmanı tarafından takip edilir. Bu tedavi sürecinde anestezi uzmanı kişinin oksijen, solunum faaliyetleri, nabız, tansiyon gibi farklı durumlarını kontrol eder ve de sedasyon süreci işlemi boyunca gözlem süreci devam etmektedir. Sedasyon sürecinin uygulaması doktorun yapmış olduğu tıbbi uygulamalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın reflekslerin korunduğu uyku haline sokulması kadar bu uyku halinden çıkarılmasıda oldukça büyük önem taşımaktadır. Doktorun tıbbi müdahalesi bittikten sonra, anestezi uzmanı hastayı uyku durumundan çıkarmak için hazırlanmaktadır.
Sedasyon, kişiden kontrollü bir şekilde uzaklaştırılır. Kişinin vücudunda sedasyon için kullanılmış olan kimyasalların etkisi giderek azalır ve yok olur. sedasyon süreci, uyku halinin yüzeyselleştirilmesi olarak ifade edilmektedir. Bu süreç içerisinde müdahale için hastaya uygulanmış olan sedatif ilaçlar, beyinde birtakım etkiler bırakır ve bu etkiler aşamalı olarak ortadan kaldırılır. Küçük yaştaki hastalar için oldukça sık kullanılan sedasyon işlemindeki en büyük avantaj ise anestezi uzmanının kişideki uyku derinliğini ayarlayabilmesidir.

0 yorum:

Yorum Gönder