9 Mayıs 2013 Perşembe

Fibromiyalji Nedir?


Fibromiyalji kavramı, aslında toplumun büyük bir kesiminin maruz kaldığı Lakin adı bilinmeyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır.              
Çoğu bireyi rahatsız eden fakat hep göz ardı edilen ya da önemseyen bu rahatsızlık, toplumda hayli fazla karşılaşılmakta olan bir rahatsızlıktır. Sabahları yorgun uyanmak, gün içinde kendini hep yorgun hissetmek, bu hastalıkla ilgili durumlardır. Toplumun büyük bir kesiminin rahatsız olduğu bu hastalık, boyunda, sırt kısmının üst tarafında ve kalçalarda meydana gelen ve kendini kas ya da eklem ağrıları ile beraber hissettiren bir eklem ve kas hastalığı olarak tıp literatüründe yerini almış bulunmaktadır.

Bu hastalığın teşhisinde ise bazı yakınmalar bulunur. Bu yakınmalar ise; boyun, kalça ve sırt bölümünde oluşan ve uzun süre geçmeyen ağrılar, yeniden bu bölgelerde meydana gelen karıncalanma durumları, his kayıpları ve de bu tür durumlara eşlik etmekte olan baş ağrıları gibi rahatsız edici boyutlarda olan yakınmalardır.
Fibromiyalji hastalığında en çok şikayet edilen durumlar bunlarken, bu hastalığın teşhis konduktan itibaren hastalığın tedavisinde en çok kullanılan ve bu hastalıkta en başarılı tedavi metodu olan fizik tedavi kullanılmaktadır. Bu hastalıkta en tesirli tedavi metodu olan fizik tedavi, doktorun belirlemiş olduğu sıklıkta ve biçimde uygulanmaktadır. Fibromiyalji hastalığında kullanılmakta olan fizik tedavi metodu sayesinde hastaların şikayetlerinin çok büyük bir oranda azaldığını gözlemlenmiştir. Fakat fizik tedavi metoduyla ağrılar sona ererken, bu tedavi metodu ağrılara çok kesin bir çözüm getirememektedir. Fizik tedavi uygulamasının ardından geçen ağrıların tamamen kaybolduğu ya da tekar kendini göstermeyeceği garanti edilememektedir.
Orta yaş diye tabir edilen kısımda daha fazla görülen fibromiyalji ağrılarının bu kesimde en çok görülme sebebi ise, zamanın vücut üzerinde olan etkisi olarak gösterilir. Bu sebeple de bu tür ağrılar fizik tedavinin ardından da devam edebilme potansiyeline sahiptir. Lakin fizik tedavinin hasta kişilerin yaşam standartlarına olan oldukça olumlu etkisi ve kişiye sağlanan yaşam konforu hastalarda gözlemlenmiş durumlardır. Bu sebeple fibromiyalji hastalığı olan kişilerin ağrılardan kurtularak daha iyi bir yaşam için fizik tedavi metodunu kullanması gerekli bir durumdur.
Fibromiyalji nasıl tedavi edilir?
Fibromiyalji hastalarda;
1.Ağrıyı azaltmak ve uykuyu düzenlemek için ilaç tedavisi
2.Kas germe ve kardiovasküler uyumu artırma egzersizleri
3.Kas spazmını azaltmaya yönelik gevşeme egzersizleri
4.Hastalığı anlamaya ve baş etmeye yardımcı eğitim programları faydalı olmaktadır.
Bazı hastalarda fibromiyalji çok hafif seyreder ve tedavide yalnızca hastalığın anlatılması ve endişelerin giderilmesi bile yardımcı olabilir. Fakat çoğu hastada ayrıntılı bir tedavi programı planlamak gerekecektir.
İlaç tedavisi:
Romatizmal hastalıklarda ağrı tedavisinde sıklıkla steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların fibromiyaljide pek yeri yoktur. Bunun yerine, derin uykuyu sağlamaya ve kasları gevşetmeye yönelik ilaç tedavisi daha faydalıdır. Bu ilaçların çoğu depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Fakat, fibromiyalji tedavisinde kullanılan dozlar depresyonda gerekenden çok daha düşüktür. Gün içinde devam eden uyku hali, kabızlık, ağız kuruluğu gibi yan etkileri olabilen bu ilaçların kesinlikle hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Fizik tedavi ve egzersiz tedavisi: Fibromiyaljide tedavinin 2 esas hedefi gergin ve ağrılı kasları gevşetmek ve kalp damar uyumunu artırmaktır. Sıcak uygulamalardan hemen hemen tüm hastalar yararlanmaktadır. Çoğu hasta dayanıklılığı artırmaya, ağrıyı azaltmaya yönelik egzersiz programından ve yüzme-yürüme-bisiklet gibi aerobik egzersizlerden büyük fayda görmektedir. Fakat fizik tedavi ve egzersiz tedavisinin çeşidi, süresi, dozu, hastadan hastaya değişebildiği için kesinlikle hekim kontrolünde yapılması tavsiye edilir.

0 yorum:

Yorum Gönder