KANOLA
YAĞININ FAYDALARI-KANOLA YAĞI NEDİR?
Kanola yağı, kolza tohumunun (melezleştirilmesi) ile elde edilmiş bir yağdır. Kanola yağının görünüşü; ayçiçek yağı ile aynıdır.
ZARARLARI
Kolza;
bitkisel yağlar içinde en zehirli olan bitkidir. Öyle ki zehirli olduklarından
ötürü hayvanlar bile yemezler.
Bitkisel
olduğundan kullanımı yaygınlaşmaya başlamışsa da yağ üzerinde yapılan
araştırmalar son bulmamıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda
insan sağlığına zararlı olabileceği ortaya çıkmıştır. Kalp hasarlarına neden
olması en temel zararı olup bunun yanında insan ve hayvanlarda anfizem
hastalıklarına, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık, körlük gibi hastalıklara
sebep olabilmektedir. Bu zararların ortaya çıkması ile bazı ülkelerde satışı
dolayısıyla da kullanımı yasaklanmıştır. Yasak olduğu dönemde (İngiltere ve
Avrupa’da 1881-1996 yılları arasında) insanlar kullanmasa da hayvan yemlerinde kolza
bitkisi kullanılmış ve “deli dana” hastalığı görülmüştür.
Kanola
yağı fareler üzerinde de kullanılmış ve bir kez daha zararlı olduğu
kanıtlanmıştır. Kalp, böbrek ve böbrek üstü bezlerde yağa baplı etkiler
gözlenmiştir.
Fakat
yağ verilmediğinde zararları görülmese de verildiği sürede organlardaki doku kayıpları
devam etmektedir. Buna ek olarak bağışıklık sistemini de zayıflatmıştır.
Kanola
yağının içeriğinde yoğun bir şekilde erusik asit bulunmaktadır ve bu asit
akciğer kanserine, sinir ve kan dolaşım sisteminde bozukluğa da sebep
olabilmektedir. Bu kadar zararlı olmasının en temel nedenlerinden birisi de
trans yağ olmasındandır. Zaraları bir hayli fazla olan kanola yağının
margarinlerde kullanılması daha büyük zararlara yol açabilmektedir.
YARARLARI
Yukarıda
hep zararlarından bahsettik kanola yağının ama zararlarının temelinde kolza
bitkisinin olduğunu unutmayalım. Fakat şu anda piyasada satılan kanola yağları,
kolza bitkilerinin olumsuzluklarından arındırılmış olup kanola yağlarındaki
erosik asit oranı %40’tan %0,1 oranlarına kadar düşürülmüştür ve bu kadar düşük
bir oran da insan sağlığına olumsuz etki oluşturmamaktadır.
Kanola
yağının bir diğer olumlu yönü ise doymuş yağ oranının düşük olmasıdır. Doymuş
yağ oranı: zeytin yağında %15, ayçiçeği yağında %12 iken bu oran kanola
yağlarında %7 civarındadır. Kanola yağındaki doymuş yağ oranındaki bu düşüklük
ve içeriğinde omega-3 yağ asidi içermesi sağlığa ciddi bir katkıdır.
Kanola
yağı aynı zamanda tekli doymamış yağ oranının düşük olması nedeniyle de tercih
edebilir. Zeytin yağında tekli doymamış yağ oranı %73 lerde iken bu oran kanola
yağında %63 tür. Tekli doymamış yağ oranı %7 lerde iken bu oran kanola yağında
%63 tür. Tekli doymamış yağlar ise kandaki kötü kolesterolü (LDL) engelleyerek
sağlıklı yaşam için büyük rol oynamaktadır.
Kanola
yağının bir diğer tercih nedeni ise ayçiçeği yağına oranla ısıya karşı daha
dayanıklı olmasıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini
sağlamaktadır. Buna ek olarak kızartma sonrası yağda tat değişikliği de
oluşmamaktadır.
Ve
sonuç olarak; kimi zaman ekonomik olduğundan kimi zamanda araştırmadan
bilinçsizce kullandığımız kanola yağı, haberimiz olmasa da ekmeklerde,
margarinlerde ve işlenmiş hazır gıdalarda çıkabiliyor karşımıza. Ülkemizde son
yıllarda genetiği değiştirilmiş ürünlerde de (GDO) mücadele etmektedir. Kanola
yağının da kolza bitkisinin genetiği değiştirilerek elde edildiğini düşünürsek
kullanımı için karar vermek zor olmayacaktır diye düşünüyorum.
Bize
düşen ise ne yediğimizi araştırmak, sorgulamak ve yemek yağı veya salata yağı
olarak kanola yağı kullanımından uzak durmaktır. Yine de son karar sizin…
0 yorum:
Yorum Gönder