19 Mayıs 2013 Pazar

KANOLA YAĞININ FAYDALARI-KANOLA YAĞI NEDİR?


KANOLA YAĞININ FAYDALARI-KANOLA YAĞI NEDİR?




Kanola yağı, kolza tohumunun (melezleştirilmesi) ile elde edilmiş bir yağdır. Kanola yağının görünüşü; ayçiçek yağı ile aynıdır.

ZARARLARI

Kolza; bitkisel yağlar içinde en zehirli olan bitkidir. Öyle ki zehirli olduklarından ötürü hayvanlar bile yemezler.
Bitkisel olduğundan kullanımı yaygınlaşmaya başlamışsa da yağ üzerinde yapılan araştırmalar son bulmamıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda insan sağlığına zararlı olabileceği ortaya çıkmıştır. Kalp hasarlarına neden olması en temel zararı olup bunun yanında insan ve hayvanlarda anfizem hastalıklarına, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık, körlük gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu zararların ortaya çıkması ile bazı ülkelerde satışı dolayısıyla da kullanımı yasaklanmıştır. Yasak olduğu dönemde (İngiltere ve Avrupa’da 1881-1996 yılları arasında) insanlar kullanmasa da hayvan yemlerinde kolza bitkisi kullanılmış ve “deli dana” hastalığı görülmüştür.

Kanola yağı fareler üzerinde de kullanılmış ve bir kez daha zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Kalp, böbrek ve böbrek üstü bezlerde yağa baplı etkiler gözlenmiştir.
Fakat yağ verilmediğinde zararları görülmese de verildiği sürede organlardaki doku kayıpları devam etmektedir. Buna ek olarak bağışıklık sistemini de zayıflatmıştır.
Kanola yağının içeriğinde yoğun bir şekilde erusik asit bulunmaktadır ve bu asit akciğer kanserine, sinir ve kan dolaşım sisteminde bozukluğa da sebep olabilmektedir. Bu kadar zararlı olmasının en temel nedenlerinden birisi de trans yağ olmasındandır. Zaraları bir hayli fazla olan kanola yağının margarinlerde kullanılması daha büyük zararlara yol açabilmektedir.

YARARLARI
Yukarıda hep zararlarından bahsettik kanola yağının ama zararlarının temelinde kolza bitkisinin olduğunu unutmayalım. Fakat şu anda piyasada satılan kanola yağları, kolza bitkilerinin olumsuzluklarından arındırılmış olup kanola yağlarındaki erosik asit oranı %40’tan %0,1 oranlarına kadar düşürülmüştür ve bu kadar düşük bir oran da insan sağlığına olumsuz etki oluşturmamaktadır.

Kanola yağının bir diğer olumlu yönü ise doymuş yağ oranının düşük olmasıdır. Doymuş yağ oranı: zeytin yağında %15, ayçiçeği yağında %12 iken bu oran kanola yağlarında %7 civarındadır. Kanola yağındaki doymuş yağ oranındaki bu düşüklük ve içeriğinde omega-3 yağ asidi içermesi sağlığa ciddi bir katkıdır.

Kanola yağı aynı zamanda tekli doymamış yağ oranının düşük olması nedeniyle de tercih edebilir. Zeytin yağında tekli doymamış yağ oranı %73 lerde iken bu oran kanola yağında %63 tür. Tekli doymamış yağ oranı %7 lerde iken bu oran kanola yağında %63 tür. Tekli doymamış yağlar ise kandaki kötü kolesterolü (LDL) engelleyerek sağlıklı yaşam için büyük rol oynamaktadır.

Kanola yağının bir diğer tercih nedeni ise ayçiçeği yağına oranla ısıya karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır. Buna ek olarak kızartma sonrası yağda tat değişikliği de oluşmamaktadır.

Ve sonuç olarak; kimi zaman ekonomik olduğundan kimi zamanda araştırmadan bilinçsizce kullandığımız kanola yağı, haberimiz olmasa da ekmeklerde, margarinlerde ve işlenmiş hazır gıdalarda çıkabiliyor karşımıza. Ülkemizde son yıllarda genetiği değiştirilmiş ürünlerde de (GDO) mücadele etmektedir. Kanola yağının da kolza bitkisinin genetiği değiştirilerek elde edildiğini düşünürsek kullanımı için karar vermek zor olmayacaktır diye düşünüyorum.

Bize düşen ise ne yediğimizi araştırmak, sorgulamak ve yemek yağı veya salata yağı olarak kanola yağı kullanımından uzak durmaktır. Yine de son karar sizin…

0 yorum:

Yorum Gönder